Siden inneholder reklamelenker
Når du skal kjøpe Altcoins er det viktig å vite hva du begir deg ut på. Det finnes i skrivende stund mer enn 22 000 ulike altcoins der ute. Disse omsettes på godt over 250 ulike kryptobørser, store og små. Med en jevn strøm av forhåndssalg, ICOs og spin-offs er det mye å velge fra. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen, så la oss ta en nærmere titt på hva du bør vite før du kjøper Altcoins til porteføljen din.
Anbefalte kryptobørser for altcoins
Investér Smart med eToro!
eToro utmerker seg som en innovativ aktør innen onlinehandel, og kombinerer effektivt tradisjonelle investeringsmuligheter med sosiale nettverksfunksjoner.
Dette gjør plattformen til et attraktivt valg for både nye og erfarne investorer.
Dens unike "CopyTrading"-funksjon tillater brukere å etterligne strategier fra suksessrike tradere, noe som er en uvurderlig ressurs for både læring og strategiutvikling.
Med et bredt utvalg av finansielle instrumenter, inkludert aksjer, CFD kryptovalutaer og ETF-er, tilbyr eToro mangfoldige investeringsalternativer.
Sterke sikkerhetstiltak og dedikert kundestøtte ytterligere forsterker eToros posisjon som en pålitelig og foretrukket partner for investeringer online.
*Merk: Handel med CFD-er innebærer høy risiko, noe som reflekteres i at 51% av investeringene fra privatpersoner ender med økonomisk tap. Det er derfor viktig å aldri satse penger som man ikke har råd til å tape.
Reklamelink for eToro
Registrer deg for å få USDT 100 handelsavgift rabatt!
Hos Binance vil du finne et enormt stort utvalg av handelspar, noe som vil si at du kan veksle mellom et hav av forskjellige kryptovalutaer og fiatvalutaer. I dag er dette den største kryptobørsen vi har i både Norge og verden.
*Merk: Mange som investerer taper sine penger. Det er derfor viktig å aldri satse penger man ikke har råd til å tape.
Kampanjelenke for Binance
Hva er Altcoins?
Kort fortalt er Altcoins en samlebetegnelse for alle kryptovalutaer som ikke er Bitcoin. Etter at Bitcoin dukket opp i 2009 har det kommet tusenvis av altcoins på markedet. De første var kopier av Bitcoin, men siden har det vokst frem flere sterke blokkjeder som har bidratt til å utforske markedet i ulike retninger.
Mange populære altcoins har blitt utviklet for å ta i bruk andre aspekter av blokkjedeteknologien. Et godt eksempel på dette er Ethereum som introduserte smartkontrakter. Litecoin er en annen populær altcoin som fokuserer på raskere og billigere transaksjoner enn Bitcoin. Mange av prosjektene har hatt stor suksess. Dette har gjort det svært attraktivt å kjøpe Altcoins som langsiktige investeringer.
Hvorfor kjøpe Altcoins?
Å investere i Altcoins gir deg muligheten til å utforske spennende alternativer til å kjøpe Bitcoin. De fleste altcoins har unike funksjoner, innovasjon og bruksområder som skiller dem fra Bitcoin. Dessuten setter de gjerne ut på vei for å løse et problem. De aller fleste suksessfulle altcoins jobber mot å implementere kryptoteknologi i hverdagen vår. Dette gjør at mange investorer ser på dem likestilt med det å investere i tradisjonelle selskaper.
- Nye funksjoner og teknologier – Altcoins kan fokusere på spesifikke løsninger som smarte kontrakter slik som Ethereum, eller utviklingen av bærekraftig blokkjedeteknologi som Cardano jobber med.
- Høyere vekstpotensial – Nye eller mindre etablerte altcoins kan ha potensial til å øke raskere i verdi enn Bitcoin. Det er gjerne altcoins som gir den mest eksplosive avkastningen i kryptomarkedet, men det kommer selvfølgelig med tilsvarende risiko.
- Diversifisering – Ved å kjøpe ulike kryptovalutaer sprer du risikoen og kan balansere investeringene dine bedre. Det finnes over 22 000 ulike altcoins, så du kan spre investeringene dine over ulike blokkjeder.
- Lavere pris – Altcoins er langt rimeligere enn Bitcoin, noe som kan være attraktivt for nybegynnere. Du kan bygge en diversifisert portefølje uten å måtte investere betydelige beløp i starten.
- Spesialisering – Du kan investere i prosjekter som passer dine interesser, som desentralisert finans (DeFi), gaming eller miljøvennlige løsninger. De store børsene er flinke til å trekke frem spennende prosjekter du kan investere i.
Slik kjøper du altcoins steg-for-steg
Det er noen enkle trinn du må gjennom for å kjøpe kryptovaluta. Dette gjelder for de aller fleste altcoins, men vi anbefaler at nybegynnere tar litt forholdsregler. Det er mange mynter å velge fra når du skal investere i altcoins. Derfor er det viktig å gå forsiktig frem i starten. For å hjelpe deg på vei har vi laget en steg-for-steg oversikt for deg som er helt ny til altcoins i Norge.
Steg 1: Tenk gjennom hva du vil investere i
Det handles mer enn 22 000 ulike altcoins på kryptobørser over hele verden, men 92% av dem ender opp verdiløse. Dette viser viktigheten av å være selektiv i investeringene dine. I snitt lever en nylansert altcoin i 1,5 år før de forsvinner fra markedet. Det er bare en håndfull som kommer seg forbi dette og faktisk gjennomfører sine roadmaps.
Derfor anbefaler vi at nybegynnere starter med å utforske de store blokkjedene som allerede har vist potensial. Her kan man velge å kjøpe Ethereum eller ulike ERC-21 mynter. Før du går videre bør du gjøre deg opp noen tanker rundt følgende spørsmål:
- Hva ønsker jeg å oppnå med investeringen min?
- Hvordan tidshorisont har jeg på investeringene i altcoins?
- Hvor lang tidshorisont har jeg når jeg skal kjøpe altcoins?
Steg 2: Finn deg en kryptobørs
Når du er klar til å investere i altcoins, må du finne deg en kryptobørs. For nybegynnere anbefaler vi plattformer som eToro, Kraken, Coinbase og Binance. Alle lar førstegangskjøpere benytte seg av bankkort til å kjøpe sine første krypto. Videre er de godt etablert i markedet og har et utmerket omdømme blant investorene.
Det finnes som tidligere nevnt over 250 plattformer der ute, men disse kan være et godt utgangspunkt å titte på. Se nærmere på hvem av dem som fungerer best for deg og din strategi. Deretter er det bare å gå inn på nettsiden deres og gjennomføre registreringen. Pass på at du gjennomfører KYC og skrur på 2FA.
Steg 3: Veksle inn FIAT til krypto
For å få de beste kursene er det lurt å benytte seg av valutapar når man skal kjøpe altcoins. Derfor anbefaler vi at du kjøper Bitcoin før du skal kjøpe Altcoins. På plattformene vi har anbefalt kan du enkelt kjøpe krypto med Visa eller Mastercard for å komme i gang. Bare veksle inn ønsket mengde FIAT.
Her kan det være lurt å opprette en Bitcoin wallet for å holde “reservene” dine trygge. Du kan enkelt overføre mellom disse og en kryptobørs når du er klar til å handle altcoins.
Steg 4: Finn valutapar og kjøp altcoins
Når du har fått på plass dine BTC kan du begynne å utforske altcoins. Her er det viktig å lese seg godt opp på hver mynt og se hvordan de har prestert over tid. Sjekk gjerne whitepapers og roadmaps, samt om prosjektet har blitt validert av eksterne kilder som SolidProof og CoinAudit. Deretter er det bare å finne frem til riktig valutapar.
Disse fungerer ved at du bytter dine Bitcoin mot den altcoin du har til hensikt å kjøpe. Noen vanlige par er BTC/ETH, BTC/DOGE, BTC/SOL og BTC/ADA. Det kan være lurt å ta en titt på likviditetslisten til børsen du handler på. Da vil du raskt finne frem til de som handles mest.
Steg 5: Overføre dine altcoins til en wallet
Om du skal investere i altcoins langsiktig, bør du raskt overføre dem til en tryggere wallet. Det tryggeste er å velge en cold wallet, men en god hot wallet vil også gi god beskyttelse. Ved å overføre dine altcoins vil du selv ha dem i besittelse.
Flere store kryptobørser har gått konkurs eller forsvunnet de siste årene. Derfor anbefaler vi at du alltid oppbevarer dine digitale verdier i en egen wallet. Da er det du som selv har ansvar for dem og kan oppbevare dem slik du selv ønsker.
Populære Altcoins du bør kjenne til
Selv om det finnes tusenvis av altcoins der ute, så er det ikke alle som gjør seg bemerket. De fleste får aldri noen seriøs verdi og faller raskt ut av børsene. Imidlertid er det noen prosjekter som har vist bærekraftighet og innovasjon gang på gang. Her har vi trukket frem noen anbefalinger for beste altcoins å kjøpe basert på markedsverdi og volum. Bare husk å gjøre egen research, for altcoins innebærer risiko.
Altcoin | Lanseringsår | Hovedfunksjon |
---|---|---|
Ethereum (ETH) | 2015 | Ryggraden for smarte kontrakter og desentraliserte apper (dApps). Innovativt økosystem som brukes av mange prosjekter. |
Cardano (ADA) | 2017 | Bærekraftig blokkjede basert på akademisk forskning med fokus på miljøvennlighet og skalerbarhet. Har vokst til å bli en betydelig aktør innen mer bærekraftig utvikling av kryptovaluta. |
Solana (SOL) | 2020 | Lynraske transaksjoner og lave kostnader. Perfekt for skalerbare desentraliserte apper og spill. Har tatt opp kampen med Ethereum ved å introdusere dApps plattform. |
Polkadot (DOT) | 2020 | Gjør det mulig for ulike blokkjeder å samarbeide og dele data, noe som skaper et mer effektivt økosystem. Benyttes mye innen DeFi for å gjennomføre verditransaksjoner. |
Litecoin (LTC) | 2011 | Raskere og enklere versjon av Bitcoin. Brukes ofte for små og raske transaksjoner. Har blitt svært populær innen GambleFi og casinoer hvor man gjør hyppige transaksjoner. |
Binance Coin (BNB) | 2017 | Brukes til transaksjoner på Binance børsen, og token burning gir langsiktig verdipotensial. Har også blitt en viktig del av BinancePay som er en av de ledende kryptobetalingsplattformene. |
Ripple (XRP) | 2012 | Optimalisert for raske og billige internasjonale betalinger mellom finansinstitusjoner. Har møtt en del motstand, men har kommet seirende ut av reguleringsproblemer. Det største desentraliserte nettverket for finansielle institusjoner i verden. |
Avalanche (AVAX) | 2020 | En rask og skalerbar plattform for desentraliserte apper og blokkjedeprosjekter. Bygger på mye av det samme som Ethereum, men med større frihet til utviklerne. |
Ethereum (ETH)
Ethereum er den nest største kryptovalutaen og et viktig prosjekt i kryptoverdenen. Smarte kontrakter og desentraliserte apper (dApps) gjør Ethereum til en favoritt for utviklere og investorer. Uten tvil kongen av altcoins, men har hatt en litt ustabil utvikling i en periode på grunn av søksmål fra SEC.
Cardano (ADA)
Cardano er kjent for sin miljøvennlige og vitenskapelige tilnærming til blokkjedeutvikling. Det er en plattform for smarte kontrakter og desentraliserte apper, med fokus på bærekraft. Har blitt et populært alternativ å kjøpe Cardano for å unngå de høye gas fees kostnadene som Ethereum krever for transaksjoner.
Solana (SOL)
Solana skiller seg ut med lynraske transaksjoner og lave gebyrer, noe som gjør den ideell for prosjekter som krever høy ytelse, som desentraliserte spill og DeFi. Har økt kraftig i popularitet etter at de løste noen skaleringsproblemer i 2024. Mange har valgt å kjøpe Solana for å satse videre på SOL fremfor den mer etablerte ETH.
Polkadot (DOT)
Polkadot gjør det mulig for ulike blokkjeder å kommunisere med hverandre, noe som åpner for samarbeid og innovasjon mellom prosjekter. Fortsatt forholdsvis liten i skala, men har skapt en markedsverdi på $10 milliarder siden lansering. Ofte mer volatil enn de større altcoins på listen vår, noe som kan gi gode muligheter for avkastning.
Litecoin (LTC)
Litecoin er en av de eldste altcoinsene og tilbyr raskere og billigere transaksjoner enn Bitcoin. Den er kjent for stabilitet og enkel bruk. Mange velger å kjøpe Litecoin for å bruke det til betalinger på nett. Har blitt mer utstrakt tilgjengelighet i 2023 og 2024, særlig innen casinoer og nettbutikker.
Binance Coin (BNB)
Binance Coin er knyttet til Binance-børsen og brukes til å redusere transaksjonsgebyrer. Den har også en deflasjonsmekanisme gjennom token burning. Enkel veksling mellom USD/BNB har gjort den populær for bruk som overføringsmiddel på tvers av landegrenser.
Ripple (XRP)
Ripple er designet for raske og kostnadseffektive internasjonale betalinger. Den brukes av banker og finansinstitusjoner over hele verden. Har vært en av de mest turbulente altcoins i markedet, men har hentet seg pent inn igjen. Etter en betydelig nedgang har mange valgt å kjøpe Ripple igjen. Er i skrivende stund den fjerde mest verdifulle krypto på markedet, ifølge CoinMarketCap.
Avalanche (AVAX)
Avalanche er en rask og fleksibel plattform som brukes til å bygge desentraliserte apper og blokkjedeprosjekter. Den er kjent for sin skalerbarhet og miljøvennlighet. Har vært mindre kjent enn ETH, SOL og ADA, men bygger på mye av det samme. Har også stabilisert seg bedre enn tidligere generasjoner altcoins, så absolutt verdt en nærmere titt.
Tips for nybegynnere som skal kjøpe altcoins
Kjøp Altcoins kan være spennende, men det er viktig å unngå de vanligste fallgruvene. Kryptovaluta er fortsatt det ville vesten når det gjelder investeringer. Derfor har vi samlet noen tips som kan hjelpe deg på vei.
- Start smått – Når du skal investere i altcoins for første gang kan det være lurt å starte smått. Stikk tåa uti og heller skalere opp porteføljen din etterhvert som du blir bedre kjent med markedet.
- Sett et budsjett – pass på at du setter et klart budsjett. Her er det lurt å sette av hvor mye du har til hensikt å bruke på altcoins før du begynner. Da kan du lettere lage et regneark og se hvordan du bør spre pengene best mulig for å få ønsket diversifisering.
- Bruk en anerkjent børs – Du kan gjerne kjøpe Altcoins gjennom p2p handel, men vi anbefaler at nybegynnere holder seg til godt etablerte CEX-børser. Her er det Coinbase, Binance, Kraken og OKX som er de mest populære.
- Oppbevar dine krypto trygt – Selv om du handler for små beløp, kan det være lurt å sette opp en skikkelig wallet. Ta deg tiden til å overføre dine altcoins til en sikker wallet for bedre oppbevaring av verdiene dine, store som små.
Oppsummering
Altcoins utgjør brorparten av tilgjengelige kryptovaluta, men bare rundt 30% av verdiene. Her er det et lite knippe mynter som har gjort det langt bedre enn resten av markedet. Disse gjør det svært attraktivt å kjøpe altcoins, men det er kommer med risiko. De er gjerne mer volatile enn Bitcoin, noe som gjør dem mindre egnet for nybegynnere. Derfor har vi laget denne guiden som tar for seg alt du trenger å vite om hvordan kjøpe altcoins i Norge.
Ofte stilte spørsmål om Altcoins
Bitcoin er den første kryptovalutaen og brukes som en digital valuta eller verdilager. Altcoins er alle andre kryptovalutaer og kan ha forskjellige bruksområder, som smarte kontrakter eller raske betalinger.
Undersøk hva altcoinen brukes til, hvem som står bak, og hvordan den har klart seg i markedet. Velg en altcoin som passer dine mål og interesse.
Ja, det er trygt hvis du bruker pålitelige børser og tar sikkerhetstiltak som å aktivere tofaktorautentisering og bruke en lommebok. Når det er sagt, så kommer Altcoins med høy volatilitet og du kan tape pengene dine.
Bruk en krypto lommebok, helst en hardware-lommebok som Ledger eller en app-lommebok som Trust Wallet. Pass på at du alltid overfører dine verdier fra børsen til en egen wallet for best mulig sikkerhet.
Ja, alle gevinster fra kjøp og salg av altcoins er skattepliktig i Norge. Du må skatte av gevinster og kan få fradrag på tap. Disse skal meldes inn på skattemeldingen din hvert år, så pass på at du har en god oversikt.
Updated
Published
Author :